top of page
Writer's pictureelianevanschaik

Van A tot Z thuis worden in de paardenfotografie

Updated: Mar 2, 2023


Altijd al gedroomd van het maken van dé perfecte paardenfoto? Laat mij je helpen.


Door mijn ervaring als fulltime paardenfotograaf, kan ik jou wegwijs maken in de fotogenieke wereld en deel ik graag al mijn tips en tricks rondom paardenfotografie met jou.


“Oortjes naar voren, handje naar de neus”.. Paarden zijn prachtige dieren en maken al gauw een bijzondere indruk, zeker als je ze op de juiste manier fotografeert. Maar welke manier is nou de ‘juiste manier?’. Laat ik vooropstellen dat iedereen haar/zijn eigen manier, een juiste manier is, maar we kunnen allemaal onze juiste manier nog meer smaak geven en de puntjes op de i zetten voor die perfecte foto voor aan de muur.



Het begint bij de juiste instellingen en een fotogenieke locatie. Wist je dat… je iedere locatie zelf zo fotogeniek kunt maken als je wilt? Ja, echt waar! Kijk eens door je lens naar de locatie en je zult al snel bijzondere plekken ontdekken die je zo misschien helemaal niet eerder gezien hebt. Je hoeft niet persé naar het strand of een bosgebied, het kan vaak ook gewoon op locatie zelf.




Terug naar de instellingen, want als jij nog steeds in de automatische stand fotografeert is dit hét moment om over te gaan naar de manuele stand. Zodra je de belichtingsdriehoek begrijpt, ben je al 50% op de juiste weg.




 

De belichtingsdriehoek

Sla het voor jezelf op, DIS, een gemakkelijk te onthouden ezelsbruggetje voor de basisinstellingen tijdens het fotograferen in de manuele stand. DIS staat voor

- Diafragma

- ISO

- Sluitertijd

Het diafragma bepaalt de lensopening om het licht door te laten. Het diafragma getal herken je vaak aan de “F2.8/F5.6” enzovoorts. Hoe kleiner het getal, hoe groter het diafragma en dús hoe meer licht!




Wist je dat… het diafragma ook de scherpstelling meebepaalt? Hoe kleiner het getal, hoe kleiner het gebied is wat scherp gesteld zal worden. Dit is ideaal voor die bekende “bokeh achtergronden”, wat enorm goed werkt in de paardenfotografie.



De ISO waarde controleert de lichtgevoeligheid van de sensor. De term ruis komt je vast bekend voor. Wanneer je een té hoge ISO waarde instelt (800-3200) ontstaat er ruis op je foto’s, dit wil je als (paarden)fotograaf absoluut voorkomen.


TIP: Fotografeer in RAW. Een RAW bestand bevat de oorspronkelijke gegevens zoals die van de beeldsensor zijn uitgelezen. Dit zorgt tijdens de nabewerking (bijvoorbeeld voor ruis weg te halen) voor een beter behoudt van de kwaliteit!



De sluitertijd bepaald hoelang de sluiter open blijft, zodat het licht de sensor kan bereiken. Dit is vooral belangrijk tijdens actie foto’s om de beweging te bevriezen.




Paarden zijn nou eenmaal beweeglijke en nieuwsgierige dieren, dat betekent dat ze nooit (lang) volledig stil zullen staan. Kies daarom altijd voor een iets snellere sluitertijd.


 

In de stemming gekomen? Dat begrijp ik helemaal.

Maar wat komt er nou eigenlijk nog meer allemaal kijken bij paardenfotografie, naast de instellingen en een locatie? Een beetje paardenkennis, natuurlijk!



Een paar handige weetjes op een rijtje, die absoluut handig zijn om te kennen vóórdat je begint aan paardenfotografie.

  • Paarden laten met hun oren duidelijk weten in welke stemming ze zijn, op de foto wil je dan ook het liefst de oren naar voren vastleggen. Dit betekend dat ze blij zijn en aandachtig zijn.


  • Ogen dicht is helemaal niet erg op een foto met een paard, hoewel dit ook veel samenhangt met de totale sfeer in de foto. Een lieve knuffelfoto? Dan zijn ogen dicht vaak juist erg fotogeniek.


  • Wanneer een paard een flinke bos manen heeft, wil je deze absoluut mee fotograferen. Zorg er dus voor dat je de kant mét manen richting jouw lens hebt staan.


  • Je bent het vast gewend dat een model juist naar de camera kijkt, maar bij een paard is het ook enorm fotogeniek als hij/zij wegkijkt, of de verte in staart. Dit zorgt voor een statische foto.


 

Maak het jezelf niet te moeilijk, maar hou het wel uitdagend.


Wat ik hiermee bedoel? Nou, precies zoals het er staat! Vaak zijn de spontane foto’s juist het allermooist. Die ene pose wat eigenlijk niet “de bedoeling” was, dat moment waar de modellen beide niet in de lens kijken en juist gefocust zijn op elkaar. Laat je modellen lekker met elkaar knuffelen, aaien en vertellen, terwijl jij juist jezelf uitdaagt om eens vanuit een andere hoek te fotograferen, net iets meer uit te zoomen óf juist in te zoomen, probeer eens een flare in je foto te vangen en let the magic happen!



FLARE: Flare is een bekende benaming voor weerspiegeling van de zonnestralen in de lens, die je op de foto terugziet. Soms storend, maar vaak juist erg verassend en brengt nét dat extra beetje sfeer in je foto!





Meer tips & tricks over paardenfotografie leren? Ik deel graag mijn kennis en heb hiervoor een cursus gemaakt, namelijk de online cursus paardenfotografie, voor de startende paardenfotograaf!



Wat je zeker meeneemt tijdens je volgende fotoshoot, ná het volgen van deze cursus:

  • Welke camera lens het best past bij paardenfotografie

  • Hoe je als een professional met verschillende lichtsituaties kunt omgaan

  • Haarscherpe foto’s

  • Jouw eigen werkwijze creëren met fotograferen

  • Álle tools en informatie binnen handbereik, om jezelf nog verder te ontwikkelen als paardenfotograaf


“Paardenfotografie is niet moeilijk, zolang je weet welke instellingen je moet gebruiken en jij jouw gevoel blijft volgen”


Meer dan 25 video’s met uitleg, verdeeld over maar liefst 7 modules. Verschillende opdrachten om je nieuwe kennis meteen in de praktijk toe te passen. Onbeperkte toegang, dus ook als je het even niet meer weet of even wil dubbelchecken: pak gewoon de cursus er opnieuw bij, zo vaak en waar jij maar wilt!


Klaar voor de volgende stap?




39 views0 comments

Comments


bottom of page