Durf jij de stap te zetten om van de automatische stand over te gaan naar de manuele stand? Stel je even voor: jij hebt alle controle in handen over de instellingen in je camera en weet ook precies hoe alles werkt. Dit is toch ideaal?
Altijd al gedroomd van het maken van dé perfecte paardenfoto? Laat mij je helpen.
Terug naar de instellingen, want als jij nog steeds in de automatische stand fotografeert is dit hét moment om over te gaan naar de manuele stand. Zodra je de belichtingsdriehoek begrijpt, ben je al 50% op de juiste weg.
De belichtingsdriehoek
Sla het voor jezelf op, DIS, een gemakkelijk te onthouden ezelsbruggetje voor de basisinstellingen tijdens het fotograferen in de manuele stand. DIS staat voor
- Diafragma
- ISO
- Sluitertijd
Het diafragma bepaalt de lensopening om het licht door te laten. Het diafragma getal herken je vaak aan de “F2.8/F5.6” enzovoorts. Hoe kleiner het getal, hoe groter het diafragma en dús hoe meer licht!
De ISO waarde controleert de lichtgevoeligheid van de sensor. De term ruis komt je vast bekend voor. Wanneer je een té hoge ISO waarde instelt (800-3200) ontstaat er ruis op je foto’s, dit wil je als (paarden)fotograaf absoluut voorkomen.
De sluitertijd bepaald hoelang de sluiter open blijft, zodat het licht de sensor kan bereiken. Dit is vooral belangrijk tijdens actie foto’s om de beweging te bevriezen.
Paarden zijn nou eenmaal beweeglijke en nieuwsgierige dieren, dat betekent dat ze nooit (lang) volledig stil zullen staan. Kies daarom altijd voor een iets snellere sluitertijd.
In de stemming gekomen? Dat begrijp ik helemaal.
Maar wat komt er nou eigenlijk nog meer allemaal kijken bij paardenfotografie, naast de instellingen en een locatie? Een beetje paardenkennis, natuurlijk!
Meer tips & tricks over paardenfotografie leren? Ik deel graag mijn kennis en heb hiervoor een cursus gemaakt, namelijk de online cursus paardenfotografie, voor de startende paardenfotograaf!
Comments