Als fotograaf kan je fotograferen in diverse natuurlijke lichtsoorten. De bekendste lichtsoorten ken je misschien al zoals hard licht, zijlicht, schaduw en tegenlicht. Het moeilijkste natuurlijke licht is het tegenlicht. Je camera heeft soms moeite met scherpstellen en daarbij moet jij als fotograaf ook precies weten hoe jij met dit natuurlijke tegenlicht wilt fotograferen. Ik zal 10 tips delen die handig zijn om beter te leren fotograferen met romantisch tegenlicht.
TIP 1: zet de belichtingsmethode van je camera op spotmeting.
De camera neemt dan de achtergrond niet mee bij het meten van het licht. De focus ligt hierdoor nog meer op het onderwerp. De camera instellingen kan je dan ook beter toepassen zodat je het onderwerp goed genoeg kan belichten.
TIP 2: stel de witbalans in voordat je gaat fotograferen zodat je direct een warme sfeer in je foto’s krijgt. Het beste is om handmatig de witbalans in te stellen naar jouw gewenste warmtetoon. Ik raad je aan om tussen de 6500-7300 Kelvin te gebruiken. Indien je niet handmatig de kelvinwaarde wilt instellen kan je de waarde ook instellen op het wolkje of schaduw. Dan zit je ook al in een warmere kleursfeer.
TIP 3: creëer een romantisch lichtrandje.
Zorg altijd dat je bomen of een achtergrond hebt zodat je een romantisch lichtrandje krijgt rondom het model. Mijn advies is om niet tegen de lucht in te fotograferen, dan mis je het zachte lichtrandje dat juist voor een romantische sfeer zorgt.
TIP 4: zorg voor lichtcontrast tussen het model en de achtergrond.
Bijvoorbeeld: fotografeer een fries met een lichtere achtergrond ipv donkere bomen. Voldoende lichtcontrast houdt de foto overzichtelijk. Indien je een fries paard voor een donkere achtergrond zet valt het paard minder op waardoor de foto minder interessant is. Dit kom doordat het kleur- en lichtcontrast van het onderwerp niet groot is t.o.v. de achtergrond. Je kan het wel weer interessant maken door een achtergrond te kiezen waarbij het licht breekt zodat je een duidelijk contrast krijgt tussen het onderwerp en de achtergrond.
TIP 5: breek het licht.
Maak gebruik van interessante composities zodat je het licht kan breken. Dit doe je door bijvoorbeeld de zon door de bomen heen te laten schijnen. Hierdoor krijg je ook een zachtere lichtsfeer in je foto. Als je het licht breekt in je foto krijg je meer warme bokeh achtergronden met een geel/oranje tint.
TIP 6: fotografeer met het gouden uur.
Probeer te fotograferen met het gouden uur. De tijd is zo belangrijk om mooi te werken met tegenlicht. Tegenlicht krijg je namelijk niet om 12u ’s middags maar vanaf de zonsopgang t/m 11.00 of vanaf 14.00- zonsondergang. De mooiste tijd om gebruik te maken van het tegenlicht is in het gouden uur dat ongeveer 2 uur start voordat de zon weg is. Waarom niet gebruik maken van het laatste gouden uur? Omdat je bij wijze van dan enkel op het strand hier gebruik van kan maken. Stel je fotografeert op een grote open vlakte die omringd is met bomen, dan zakt de zon eerder gezien de zon achter de bomen al verdwijnt. Dit kan ervoor zorgen dat als je in deze situatie in het allerlaatste gouden uur fotografeert; je een hele donkere setting krijgt omdat je licht al weg is. Daarom vind ik het fijner om 2u voordat de zon ondergaat aan de slag te gaan met fotograferen. Dan heb je in ieder geval voldoende tijd om mooie foto’s te maken.
TIP 7: fotografeer met de zonnekap op je lens.
Niet alleen is de zonnekap handig ter bescherming van je camera, maar ook om intense lensflare te voorkomen. Als je tijdens het tegenlicht het onderwerp duidelijk in beeld wilt brengen is het niet altijd fijn als je lensflare door je foto heen krijgt. Wie weet zit net die lensflare op het gezicht van het model waardoor de de hele emotie mist op de foto. Zodra je de lenskap gebruikt kan je heel makkelijk de zon buiten je lens houden waardoor je makkelijker kan fotograferen. En je camera kan zelfs fijner scherpstellen.
TIP 8: fotografeer niet in 1 direct lijn met de zon.
Zet een stapje opzij zodat je een grote waas voorkomt in je foto. Je kan er natuurlijk ook juist wel voor kiezen wat heel mooi kan zijn, maar indien je deze waas niet wenst op je beeld; zet een stap opzij en je krijgt al meteen een heel andere invalshoek.
TIP 9: experimenteer om te fotograferen met lensflares.
Juist de bokeh en lensflares zijn super interessant om voor afwisseling te zorgen tijdens het fotograferen. Hoe krijg je lensflare in je beeld? Je kan de lenskap eraf halen of juist erop laten zitten. Het enige waar je op moet letten is dat je de zon ergens in je foto moet hebben. Hierdoor krijg je heel makkelijk lensflare. Je kan wachten tot dat de zon laag genoeg staat of je zoomt een beetje uit met je lens waardoor ja meer het totale plaatje fotografeert en dus automatisch de zon in beeld krijgt.
TIP 10: Probeer allerlei soorten tegenlicht situaties uit.
Tijdens het fotograferen met tegenlicht verandert het natuurlijke licht elke minuut. Je kan altijd in lastige tegenlicht situaties terecht komen, en daarom is het goed om allerlei situaties te ervaren zodat je weet wat jou tof lijkt.
Voorbeelden:
Romantische tegenlicht
Tegenlicht met donkere paarden
Tegenlicht met lichte paarden
Het gouden uur
Silhouetten
Overbelicht
Zacht tegenlicht
Kleurloos tegenlicht
Tegenlicht zon waas
Lensflare
Etc.
Let op; Fotograferen met het prachtige tegenlicht is niet altijd even makkelijk. Soms kom je in lastige lichtsituaties terecht.
Hiervoor kan ik jou perfect begeleiding middels de online cursus Photoshop Romantisch tegenlicht.
In deze photoshop cursus laat ik je zien hoe je deze diverse lichtsituaties aanpakt met editen zodat je erna jouw unieke bewerkingsstijl erop los kan laten.
Naast betere edit skills leer je jouw foto’s nog meer sfeer te geven.
De cursus voor fotografen die hun tegenlicht foto’s nog sfeervoller willen krijgen om de klanten nog emotioneler te raken.
Comments