top of page

Nabewerking met 1 klik! (lightroom presets & photoshop actions)


Tijd kost geld, niet alleen voor een professionele fotograaf maar ook voor de hobby fotograaf. Hoe meer tijd je kwijt bent aan één foto, hoe minder tijd je hebt om de rest van de foto’s te bewerken. Hoewel we het allemaal wel herkennen dat we de tijd snel kunnen vergeten tijdens het bewerken, heeft een dag toch écht maar 24 uur. En zeg nou zelf.. die vierkante ogen, daar wil je ook vanaf!


Ik heb de oplossing, namelijk Lightroom presets & Photoshop actions. Niet alleen heb je

met een preset/action een foto (na)bewerkt in één klik, ook proef je hoe ík mijn foto’s bewerk. Een kijkje in mijn bewerkingskeuken, hoe leuk is dat?! En.. nóg meer voordeel, je creëert zo een unieke, duidelijke én consistente stijl in al jouw foto’s. Je hoeft dus niet meer al jouw instellingen te pennen, je kunt ze voortaan super snel en gemakkelijk toepassen door een klik op je linker muisknop.


HERKENBAARHEID: Wanneer je gebruik maakt van Lightroom presets / Photoshop actions gebruik je consequent dezelfde instellingen voor al jouw foto’s. Hierdoor komt jouw stijl in iedere foto terug die je bewerkt. Op deze manier worden jouw foto’s veel sneller herkend!Lightroom presets

Presets zijn instellingen die vooraf al zijn ingesteld, ook wel voorinstellingen genoemd. Bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid schaduw, contrast of kleuraanpassingen. Omdat deze instellingen al vooraf opgesteld zijn, kun je álle instellingen toepassen met maar één klik.
Photoshop actions

Actions zijn handelingen in Photoshop. Zie het als geheugenkaartje van Photoshop. Alle handelingen die je normaliter maakt om een foto te bewerken, heeft Photoshop onthouden. Op deze manier ga je veel efficiënter aan de slag! Ook actions zijn met één klik toe te passen op jouw foto’s.


Zie je het al voor je? Uren lang stoeien met instellingen, de koffie die alweer koud is geworden en eigenlijk is het alweer tijd om je computer af te sluiten… , ik niet meer. Dat beeld kun jij ook direct vergeten zodra je gebruik gaat maken van Lightroom presets & Photoshop actions! 
Maar, is er dan echt nog maar één klik nodig?

Het antwoord is: ja! Als jij tevreden bent met hoe de foto eruit ziet na het toepassen van een preset of action, kun je de foto dus écht bewerken met maar een klik. De nabewerking kost je dus nog maar een muisklik.

Iedere foto heeft echter persoonlijke aandacht nodig, want niet alle foto’s komen het beste tot recht door dezelfde instellingen als de foto’s daarvoor. Zie een preset of action dus als een enorme zet in de rug, voor het perfecte eindresultaat.
Denk bijvoorbeeld aan..

 • Retoucheren

 • Maskeren

 • De juiste uitsnede bepalen en toepassen


Dit zijn handelingen die per foto anders zullen zijn. Lightroom & Photoshop hebben deze tools enorm verbeterd waardoor deze handelingen al veel sneller gaan als eerdere jaren. Maar ook voor de voorbewerking van jouw foto’s heb ik handige tips & tricks, die ik je graag uitleg in mijn cursus!


Wist je dat je meerdere presets & actions kunt inladen in Lightroom en Photoshop? Handig toch! Zo kun je in de zomer die mooie goldenhour-instellingen toepassen en in de winter juist de koelheid in de foto bewaren en (extra)sneeuwvlokken toevoegen.


Presets & actions zijn gemakkelijk te importeren. Zodra je deze hebt gedownload, kun je ze op jouw computer terugvinden in het mapje ‘Downloads’.


Lightroom: In Lightroom ga je naar “voorinstellingen” en via het +je kun je direct de voorinstellingen importeren. Je selecteert alle gedownloade presets.


Photoshop: Voordat je actions kunt importeren in Photoshop, zul je het zipbestand moeten uitpakken. Zodra je dit gedaan hebt, open je in Photoshop ‘venster’-‘handelingen/actions’. Kies ‘handelingen laden’ en selecteer alle gedownloade actions.

Voilà, klaar om te gebruiken!


Wanneer jij jouw fotografie naar een verder level wilt tillen, is het absoluut aan te raden om gebruik te gaan maken van presets en actions. Ik heb er een paar klaargemaakt voor je, zo kun je direct aan de slag!Wat je kunt verwachten van mijn Lightroom presets-/ en Photoshop actions-pakketten:

 • Zorgvuldig voor jou klaargemaakt, voor mooie resultaten

 • Verschillende instellingen, o.a. seizoensgebonden

 • Aan te passen naar eigen smaak

Vele anderen gingen je al voor en zijn er erg tevreden over, lees zelf maar!

 

Probeer bijvoorbeeld eens mijn Lightroom presets “Romantisch tegenlicht”.

Dit preset-pakket bevat 6 verschillende instellingen, namelijk:


 • Warme lichttinten – kleurloze tegenlichtfoto’s

 • Tegenlicht

 • Donkere paarden

 • Gouden uur

 • Lensflare

 • Silhouette
Silhouette: Silhouette fotografie is een bijzondere tak van fotografie, maar absoluut een fotogenieke manier om een paard te fotograferen. Een silhouet is een beeld van het paard dat sterk contrasteert met de achtergrond en waarvan enkel de omtrek van het paard duidelijk te zien is.

Klaar voor die ene klik?

Voordat je begint te werken met presets en actions is het belangrijk dat je nog een aantal anderen dingen góed onder controle hebt, voor het allerbeste resultaat. Als dit niet het geval is, ben je namelijk alsnog onnodig lang bezig met het bewerken van een foto.

Werk aan een workflow en pas ook deze workflow consistent toe tijdens het bewerken van jouw foto’s. Zodra je een routine hebt, kun je sneller met je beentjes hoog je favoriete serie kijken!

Het begint al bij het foto’s maken tijdens de fotoshoot, wanneer jij nog gebruik maakt van de burst-modus en niet goed weet wat nou de juiste timing is, is het verstandig allereerst hier aan te werken. Want als je telkens honderden tot misschien wel duizend foto’s moet importeren, ben je al veel tijd verloren die je had kunnen investeren in de nabewerking.


TIP: Je vergroot de kans op “geslaagde” foto’s door de autofocus op ‘Continu AF’ te zetten. In deze modus blijft de autofocus continu scherpstellen op het paard. Voor een nóg beter resultaat, stel je het scherpstelpunt centraal in.


Workflow onder controle? Gun jezelf dan deze tijdbesparende aanpak en klik je door de nabewerking. Een kleine investering, terwijl je juist investeert in veel meer tijd en positieve energie voor die volgende fotoshoot! Nog in de winter-modus? Pak een kop warme chocomelk en ga aan de slag met de perfecte, magische winterfoto’s. Het Photoshop Actions-pakket “Winter Magic” bevat maar liefst 6 Photoshop actions.

 1. Winter glow

 2. Winter warm

 3. Winter cold

 4. Winter sun – Dark photo with sunlight

 5. Winter sun – Light photo with sunlight

 6. Recreate the winter magic

En of dat nog niet genoeg is, zitten er ook 12(!) sneeuw brushes bij.


BRUSH: Een brush (penseel) in Photoshop komen voor in verschillende soorten en maten, zo ook figuren en icoontjes. In dit geval, sneeuwvlokken. Zo teken je gemakkelijk die extra wintersfeer in jouw foto’s.

Ga meteen aan de slag!
Comments


bottom of page