top of page

5 tips voor het fotograferen van paarden in actie


Paarden fotograferen in actie is het allermooiste wat er is, maar hoe kan je als paardenfotograaf paarden in actie het beste fotograferen? Ik deel 5 tips met jou zodat jij de volgende keer super mooie paarden in actie kan fotograferen!


Tip 1: maak gebruik van een snelle sluitertijd.

Om de beweging van een paard in actie goed te kunnen vast leggen moet je de foto bevriezen in het bewegingsmoment. Dit doe je door de sluitertijd op minimaal 1/1000 te zetten. Vanaf deze waarde bevries je de beweging en heb je geen bewegingsonscherpte in je foto.


Tip 2: gebruik de zoomlens voor actiefoto's van paarden.

Met de zoomlens kan je perfect inspelen op de onvoorspelbare bewegingen van de paarden. Je kan snel in of uitzoomen zodat je het paard goed in beeld kan krijgen in actie.


Wist je dat de locatie ook heel belangrijk is? Kies een achtergrond die de focus op het paard legt, hierbij moet je denken aan een weiland, het strand, of een andere rustige omgeving. Als er te veel storende objecten, huizen of mensen op de achtergrond staan ligt de focus niet meer op het paard.Tip 3: kies voor de scherpstelmodus AF-C in je camera instellingen.

Paarden kunnen onvoorspelbaar reageren en hierdoor bijzonder interessante bewegingen maken zoals een grote sprong, harde galoppas of een bokje. Met de scherpstelmodus AF-S (single) zal de foto hoogstwaarschijnlijk onscherp zijn gezien je camera door de beweging het paard niet kon volgen. De AF-C (continue) scherpstelmodus maakt het net iets makkelijker voor jou als paardenfotograaf omdat je zoeker steeds opnieuw blijft focussen op het paard als je de ontspanningsknop half indrukt. Hierdoor kan je heel specifiek het juiste moment kiezen om te bevriezen.


Wist je dat je het jezelf makkelijker kan maken door niet 1 scherpstelpunt te kiezen maar meerdere tijdens het fotografen van paarden in actie? Het paard beweegt snel en je hebt maar even om het goede punt scherp te stellen, met meerdere scherpstelpunten heb je minder kans om onscherpe foto's te maken.


Tip 4: kies voor de opwaartse beweging.

Dit is het krachtigste moment in de beweging van het paard maar ook een heel moeilijk moment om te fotograferen. Je moet geen seconde te laat klikken, anders mis je het moment.

Als je vaker paarden in actie gaat fotograferen merk je vanzelf welk moment je direct kan indrukken om de perfecte actiefoto te maken.

Let op: elk paard is verschillend en beweegt ook anders. Zo kan je paarden fotograferen die heel hoog opgooien in de galop zoals een fries, maar ook paarden vast leggen die een vlakke galop hebben.Tip 5: stel de burstmodus in op je camera. Met de burstmodus maakt je camera direct meerdere foto's achter elkaar zodra je de ontspanningsknop indrukt.


Het voordeel van deze optie is dat je meer kans hebt om net het juiste moment van de opwaartse beweging goed vast te leggen en je kan goed inspelen op de snelheid van de paarden.


Meer tips & tricks over paardenfotografie leren? Ik deel graag mijn kennis en heb hiervoor een cursus gemaakt, namelijk de online cursus paardenfotografie, voor de startende paardenfotograaf!Comments


bottom of page