top of page

3 tips om scherpe paarden foto's te maken met je camera

Je fotografeert paarden, geen stilstaande objecten. Het gaat om de spontane momenten die je niet kunt inplannen. Vooral paarden kun je lastig in een bepaalde pose zetten. Speel in op de gedragingen van het paard en forceer niets. Het gaat vaak om het vastleggen van de kleine momenten. Soms moet je hier even geduld voor hebben.


Tip 1: kies zelf hoeveel scherpstelpunten je wilt gebruiken.

Je kan namelijk zelf bepalen welk scherpstelpunt of gebied je gaat gebruiken tijdens het fotograferen. Per camerabody is het verschillend hoeveel gebieden je ter beschikking hebt.


Wist je dat je het jezelf makkelijker kan maken door niet 1 scherpstelpunt te kiezen maar meerdere tijdens het fotografen van paarden in actie? Het paard beweegt snel en je hebt maar even om het goede punt scherp te stellen, met meerdere scherpstelpunten heb je minder kans om onscherpe foto's te maken.Tip 2: maak gebruik van een snelle sluitertijd.

Om de bewegingen van de paarden goed te fotograferen is het zeker aan te raden om gebruik te maken van een hoge sluitertijd. Dit doe je door de sluitertijd op minimaal 1/1000 te zetten. Vanaf deze waarde bevries je de beweging en heb je geen bewegingsonscherpte in je foto.
Tip 3: kies de juiste scherpstelmodus (automatische focus in je camera).

Kies voor de scherpstelmodus AF-C in je camera instellingen.

Paarden kunnen onvoorspelbaar reageren en hierdoor bijzonder interessante bewegingen maken zoals een grote sprong, harde galoppas of een bokje. Met de scherpstelmodus AF-S (single) zal de foto hoogstwaarschijnlijk onscherp zijn gezien je camera door de beweging het paard niet kon volgen. De AF-C (continue) scherpstelmodus maakt het net iets makkelijker voor jou als paardenfotograaf omdat je zoeker steeds opnieuw blijft focussen op het paard als je de ontspanningsknop half indrukt. Hierdoor kan je heel specifiek het juiste moment kiezen om te bevriezen.
Meer tips & tricks over paardenfotografie leren? Ik deel graag mijn kennis en heb hiervoor een cursus gemaakt, namelijk de online cursus paardenfotografie, voor de startende paardenfotograaf!
Comments


bottom of page